And Now For 2.0

something completely different

Érdekes kártyapaklik a múltból

2016. január 26. 21:10 - automaton_aliza

Még mindig elveszve a régi nyomtatványok világában. Ezúttal az NYPL Rare Book Division és füle alól hoztam pár érdekességet. Nevezetesen játék, reklám és jóslás céljára készült kártyákat.

 

Mérnökkártya:

Az első legyen William Barclay Parsons gyűjteményéből származó mérnöki kártyapakli. No, de ez nem azért mérnöki, mert mérnöki módra összeszerkesztett, hanem a kártyákon látható nyomatok a mérnöki munkára, szerkesztésekre utalnak.

 

mernokkartya.jpg

mernokkartya02.jpg

mernokkartya03.jpg

 

Mechanika:

Míg a mérnök paklinak a keletkezési ideje nem maradt fenn, a mechanikáról tudható, hogy 1702-ből származik. Az Engineeringgel ellentétben a képek allegorikusan kidolgozottak, nem annyira szakmaiak. Inkább a mechanikához kapcsolódó tudományterületeket és a gyakorlati alkalmazások helyét kívánják bemutatni a korabeli ikonológiát felhasználva. Minden képhez magyarázó képleírás is tartozik, amely kicsit hasonló a gyerekkönyvekben már megismert magyarázatokhoz, bár azokhoz a bugyutaságokhoz képest itt komoly definíciókkal találkozunk.

mechanics.jpg

mechanics02.jpg

mechanics03.jpg

mechanics04.jpg

mechanics05.jpg

 

Orosz tájegységek kártya:

Egy kis ugrással Gribanov XIX. századi kártyái következnek , amelyek a korabeli Orosz Birodalom tájait és népi öltözködését mutatják be. Sajnos ebből nem sok maradt fenn. A szív király Szentpétervár.

 

szentpetervar.jpg

 

Treff hatos Kijev:

kijev.jpg

 

Káró bubi Kazán:

kazan.jpg

 

Szív nyolcas Tver:

tver.jpg

 

XIX. századi francia kártyapakli jóslásra:

Egy modernebb kártyacsomag, valószínűleg 1850 tájáról. Az érdekessége, hogy sorszámozott és a képek szimbólumokat is megmutatnak, amelyeknek a funkciója a jövendőmondás lehetett. Ezt a fajta paklit Madame Lenormand jóskártyáknak nevezik Marie Anne Lenormand nyomán, akinek a jövendőmondásait például Jozefina császárné is meghallgatta. 

konyv.jpg

ferfi.jpg

szokokut.jpg

Női szépség kártyák I.:

A XIX. században valószínűleg az urak szórakoztatására készülhettek "az enyhén szexista céllal" készült női szépség kártyák, amelyek bájos női arcokkal kívánták még izgalmasabbá tenni a játék menetét. Keletkezési idejük nagyjából 1890-re tehető a kosztümök alapján. A hölgyeket korabeli híres színésznőkről, énekesnőkről és modellekről mintázhatták. A paklik cigarettát reklámoztak.

szepseg01.jpg

szepseg02.jpg

szepseg03.jpg

 

Női szépség kártyák II.:

Végül, de nem utolsósorban álljon itt még ennek a fajtának egy verziója már 1900-1910 tájékáról. Kevesebbet mutatva a hölgyekből. Szintén cigarettát próbáltak vele eladni.

szepsegkartya01.jpg

szepsegkartya02.jpg

szepsegkartya03.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://andnowfor.blog.hu/api/trackback/id/tr358319882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása