And Now For 2.0

something completely different

170 éves fotók algákról

2016. január 14. 17:19 - automaton_aliza

A történet úgy kezdődik, hogy legelső fotográfiák idején egy úttörő amatőr botanikusnő úgy gondolta, hogy itt az ideje a brit algavilág képi rögzítésének. Ezért kötetbe komponált pár tucat ősfotót algákról, melyeket egyébként blueprint, azaz cianotípia eljárással készített. Mindez 1842-1843 körül történt, amikor a cianotípiát éppen csak bemutatták a nagyközönségnek, és széles körű elterjedésével még jó pár évtizedet kellett várni. Gondoljunk csak bele milyen régen is volt! Ezek még olyan algák képei, amelyek akkor éltek, amikor éppen letették a Lánchíd alapkövét, felismerték a Doppler effektust, megrendezték a Szózat megzenésítésének bemutatóját és kijelölték a határt az USA és Kanada között.

A New York Public Library a múlt héten rengeteg digitalizált régi dokumentumot tett elérhetővé online és ingyen. Ennek az állománynak a része Anna Atkins: Photographs of British Algae munkája.

 

annaatkins.jpgAnna Atkins portréja 1861-ből

 

Anna Atkins algaképei egyébként annyira nyomot hagytak a tudományban, hogy bizonyos algákra, ha rákeresek a latin nevük alapján ezeket az ősfotókat is azonnal megjeleníti a találatok között a Google. Önmagukban pedig, ha értő szemmel néz rájuk valaki, és érti bennük a letűnt idő "logikáját", akkor páratlan műalkotások.

Néhány érdekes történelmi algakép Atkins albumából, ugyanazon algafajták napjainkban lefotózott formáival:

gelidium_corneum02_fotor_collage.jpg

alaria-esculenta-thalles-frondes_fotor_collage.jpg

chordaria_flagelliformis_fotor_collage.jpg

gigartina_acicularis02_fotor_collage.jpg

himanthalia_lorea_fotor_collage.jpg

laminaria_saccharina_fotor_collage.jpg

 

A brit algákat bemutató könyv digitalizált változata

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://andnowfor.blog.hu/api/trackback/id/tr118272124
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása